Confecționarea bijuteriilor unicat prin metoda gravurii chimice
În descrierea produselor unicat menționez metoda gravurii chimice și probabil că v-ati întrebat ce este. Așadar, gravura chimică (chemical etching / silver etching - în engleză) este o procedură folosită încă din Evul Mediu, cu mult înainte de apariția laserelor. Se mai numește și fotogravură, fiind posibil transferul imaginii unei fotografii pe o altă suprafață, obținând detalii foarte fine.
Gravura chimică are aplicații diverse, în ziua de azi fiind folosită în cablaje (vezi imaginea de mai jos) sau la confecționarea de componente precise pentru nave aeriene.

PCB realizat prin gravură chimică
Metoda este una meticuloasă și presupune urmarea cu grijă a multor pași pentru a obține rezultate perfecte. Sunt necesare cunoștințe în chimie, developare și (opțional) utilizarea aparatelor de galvanizare. Însă este o metodă versatilă ce produce rezultate impresionante și efecte diferite, fiecare piesă rezultată fiind unicat.
Principiul care stă la baza gravurii chimice este înlăturarea selectivă a metalului de la suprafață, prin imersie într-o soluție de acid. Mai exact, pe suprafața metalului se aplică un "rezist" cu imaginea pe care o dorim gravată, iar substanța corozivă va "mânca" metalul expus (care nu este acoperit de "rezist").

Stânga: imaginea pe care o dorim gravată (în oglindă); Mijloc: gravură chimică timp redus (efect similar cu laserul); Dreapta: gravură electrolitică 1h.
Intensitatea gravurii poate fi controlată prin concentrația acidului folosit, timpii de expunere, dar și intensitatea curentului în cazul în care folosim un aparat de galvanizare. Pentru fotogravură prefer să nu expun piesa timp îndelungat, deoarece detaliile fine pot dispărea. În schimb, în cazul în care dorim să obținem anumite texturi, cu cât lăsăm piesa mai mult în acid, cu atât suprafața va deveni mai reliefată, cu texturi mai adânci, de efect.
Pentru pandantivul Sfinxul din Bucegi, prefer metoda gravării adânci, care imită perfect relieful munților, aducând la viață peisajul.
Vezi pandantivul Sfinxul din Bucegi aici:
Pandantivul cu harta României:
Gravura chimică este, de asemenea, o metodă excelentă pentru a crea o bază pentru emailare.
ETAPELE GRAVURII CHIMICE
1. Curățarea metalului de oxizi prin decălire și decapare (fierbere in Vitrex);
2. Pregătirea suprafeței prin șlefuire pentru o aderența bună a imaginii;
3. Degresare electrolitică și clătire cu apă demineralizată/distilată;
4. Aplicarea rezistului prin presiune timp de 1-3 minute la o temperatură de până la 200 grade Celsius pe plita electrică;
Notă: rezistul este imaginea pe care o dorim gravată, putând fi printată (doar la imprimante laser) pe hârtie fotografică sau pe hârtie specială PNP (press and peel - folosită la cablaje).
5. Imersia în apă a piesei timp de 30 minute, apoi curățarea cu grijă a filmului, lăsând doar rezistul pe metal;
6. Aplicarea unui element conductor pentru baie electrolitică (în cazul nostru sârmă de cupru);
7. Imersia in soluția cu acid (eu prefer nitratul de fier, fiind cel mai puțin toxic pentru mediu) în baie electrolitică.
Pentru baia electrolitică am folosit un catod din argint pur, deoarece folosesc aproape exclusiv argint; anodul este piesa gravată. În electroplacare, anodul și catodul sunt inversate. Pentru detalii fine, folosesc un timp de expunere mai lung, dar o intensitate a curentului redusă, (2V, 1A). Pentru o gravură agresivă măresc intensitatea curentului (3V, 1.5A) și micșorez timpul de expunere.
8. Verificăm piesa din 20 în 20 de minute și când este suficient gravată, o înlaturăm și o punem într-o soluție cu apă cu bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul neutralizează agentul coroziv, putând fi ulterior aruncat în chiuvetă sau la gunoi.
9. Spălăm foarte bine piesa de reziduuri pentru a evita contaminarea metalului prețios.
10. Acum piesa este gata pentru a fi prelucrată într-o bijuterie unică!